Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση σχετικά με το "Sparring"...

Το Wing Chun είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί 80% τα χέρια και 20% τα πόδια.
Συμπεραίνουμε λοιπόν , ότι τα χέρια παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο σε μία συμπλοκή Wing Chun.
Εάν χρησιμοποιούμε λοιπόν γάντια , δημιουργούμε τις παρακάτω δυσλειτουργίες:
α) Μείωση της αίσθησης της αφής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αργά αντανακλαστικά.
β) Περιορισμός της κίνησης των χεριών στην κεντρική γραμμή λόγω του όγκου που καταλαμβάνουν τα γάντια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε κυρίως κυκλικές γροθιές οι οποίες δεν σχετίζονται με το Wing Chun.
γ) Περιορισμός των συνδυασμών αποκρούσεων και χτυπημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε σαν μοναδική κάλυψη τον όγκο των γαντιών.
δ) Τέλος, βάζουμε σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα , αφού πάντα υπάρχει η περίπτωση τραυματισμού.


Η άποψή μου είναι ότι όχι μόνο η χρήση γαντιών είναι ανούσια και ανώφελη, αλλά και η διαδικασία μάχης σε επίπεδο εκπαίδευσης είναι εσφαλμένη προσομοίωση συμπλοκής στο δρόμο. Το μόνο πράγμα  που μπορούμε να βελτιώσουμε στη μάχη με ή χωρίς γάντια είναι η φυσική κατάσταση, πράγμα το οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε με ασφαλέστερους τρόπους.



2 σχόλια:

  1. Sifu καλησπέρα, θέλω να σε ρωτήσω το εξής. Θεωρείς είπες ότι στο W.C. έχουμε 80% χέρια και 20% πόδια. Αυτό όμως δεν εξαρτάται και από τον αντίπαλο που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά; δηλ. η θεωρία λέει αυτό όμως στη μάχη τίποτα δεν είναι σταθερό, αλλά όλα μεταβάλλονται στο κάθε δευτερόλεπτο που περν'α. Εάν ο αντίπαλος χτυπά χαμηλά με κλωτσιέςαναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουμε πόδι για απόκρουση, δεν πρέπει να μείνουμε στο ότι εστιάζουμε στα χέρια. Άρα δεν πρέπει να τα εξασκούμε και τα μεν και τα δε εξίσου ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί εναντίον κάθε αντιπάλου; και κάτι ακόμη, λες ότι το sparring δεν είναι αποτελεσματικό. Αυτό ισχύει και για το διπλό χέρι το οποίο μαθαίνουμε από το 3ο επίπεδο και πάνω; αν ναι, ποιος είναι τοτε ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειοθούμε με τη ροή της μάχης εναντίο ενός ή και περισσοτέρων αντιπάλων;
    και κάτι ακόμη, στο W.C. είναι βασικό πράγμα ο βηματισμός. Δεν πρέπει να είμαστε "βιδωμένοι" στο έδαφος, αλλά να κινούμαστε. Για να μπορούμε να συνδιάζουμε χτυπήματα , λαβές και παγίδες με βηματισμό, ταυτόχρονα, θέλει πολύ εξάσκηση και στα δύο ώσπου να επιτευχθεί ο συνδιασμός τους. Μήπως τελικά πρέπει να εξασκούμε εξίσου τα πόδια με τα χέρια και όχι να παραμελούμε το ένα εις βάρος του άλλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απάντηση του Master Δημήτρη Εξηνταβελόνη αναμένεται πολύ σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή